Običaji za Uskrs

Za vernike koji Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru danas je Veliki petak, a za dva dana katolički vernici slaviće najradosniji hrišćanski praznik Uskrs za koji se vezuje veliki broj običaja koji se na ovim prostorima prepliću pod uticajem različitih kultura.

U porodici Gabrić ukršnji običaji okupljaju porodicu oko praznične trpeze, a najzastupljeniji su oni običaji koji se tiču dece, objašnjava nam Maja Gabrić dok sa ljubavlju priprema sva jela koja će izneti pred ukućane u nedelju na Uskrs. Na Veliki petak, tradicionalno se boje i ukrašavaju jaja i pripremaju keksići koji najmlađi članovi porodice najviše vole.

Običaj koji deca najviše vole je sakupljanje skrivenih jaja koja se raspoređuju po dvorištu. Roditelji u nedelju ujutro, na dan Uskrsa sakriju šarena jaja i slatkiše u različitim delovima dvorišta, a deca ih sakupljaju. Osim toga, tu je i darovanje kome se mališani najviše raduju.

Dok je trpeza na Veliki petak posna jer ovo dan žalosti kada je Isus razapet na krst, za Uskrs se pripremaju šunka, kobasice i kuvana jaja, kao i kolač koji predstavljaju neizostavan deo uskršnje trpeze.