Svetski dan Crvenog krsta

Polaganjem venca na bistu Anrija Dinana, osnivača jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta, obeležen je Svetski dan Crvenog krsta. Crveni krst Subotice postoji 132 godine, a u različite programe ove organizacije uključeno je više od 200 volontera. Nizom aktivnosti Crveni krst Subotice obeležiće Nedelju Crvenog krsta koja počinje danas, a završava se 15.maja.

Aleksandar Petrić ima 17 godina, a već 5 godina je volonter Crvenog krsta. Aleksandar pohađa srednju Medicinsku školu i kaže da je volonter postao zbog prve pomoći, kao i da se dosta njegovih drugova iz škole priključuje ovoj humanitarnoj organizaciji.

Crveni krst Subotice osnovan je 1886. godine, a volonterska baza ove organizacije zasniva se na omladini, kaže sekretar Crvenog krsta Subotice, dr Siniša Trajković. U omladinskog organizaciji trenutno je više od 100 volontera, od kojih je njih 60 veoma aktivno što znači da su svakodnevno uključeni u programske aktivnosti. Starijih volontera ima stotinjak, a oni su uključeni u programe socijalnog delovanja, pre svega u program Narodne kuhinje. Nizom aktivnosti Crveni krst će obeležiti Nedelju Crvenog krsta. Biće organizovane edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, akcija dobrovoljnog davanja krvi, a 14. maja od 20 časova će volonteri Omladinske organizacije izvesti predstavu „Sabirni centar“ u režiji Branislava Trifkovića. Ulaz je besplatan.

Crveni krst Subotice svakodnevno obezbeđuje 1200 obroka za korisnike Narodne kuhinje, a pružaju pomoć i migrantima kojih trenutno u Subotici ima oko 100.