Unošenjem Tore Sinagoga ponovo postala mesto za molitvu

Jevrejstvo je utkano u istoriju Subotice, ali i Srbije, pa je ovo ne samo praznik Jevreja već i praznik svih građana, poručio je predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš na jučerašnjoj ceremoniji unošenja Svete knjige „Tore“ u Sinagogu. Nakon unošenja Tore Sinagoga je ponovo postala jevrejski hram.

U svom obraćanju prisutnima vrhovni rabin Srbije Isak Asiel istakao je da je Sinagoga, zbog događaja iz 1944. godine, od dubine bola zanemela, a sa njom je zanemela i cela Subotica. Međutim, dodao je Asiel, njeno srce nakon više od sedam decenija ponovo je zakucalo.

Unošenje „Tore“ u s ubotičku Sinagogu predstavlja veliki trenutak u istoriji Jevreja iz Srbije, istakao je predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš. To označava kraj jednog puta dugog četiri decenije, koliko je trajala obnova ovog zdanja.

Pre rata u Subotici je bilo 6000 jevrejskih vernika, a danas ova zajednica broji tek sto članova za koje se ne može reći da su vernici u klasičnom smislu, već tradicionalisti koji vole judaizam, te Sinagoga neće biti samo verski objekat već zdanje u kom će se održavati velike kulturne manifestacije, poručio je predsednik Jevrejske opštine dr Jošua Štajnfeld.

Kratak govor održao je i Andraš Hajzler predsednik Jevrejske zajednice Mađarske koja je našoj Sinagogi poklonila Hanukiju. Na ceremoniji unošenja Tore, između ostalih, prisustvovali su predstavnici Pokrajinske vlade Ivan Đoković i Ištvan Pastor, državni sekretar Imre Kern, predstavnici lokalne samouprave, diplomatskog kora, te predstavnici drugih religijskih zajednica. Jučerašnju ceremoniju obeležile su i tradicionalne jevrejske pesme koje su izvodili članovi Hora kantora iz Jerusalima.

Prethodni članak
Sledeći članak