Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

U Subotici prošle godine nije zabeležen ni jedan slučaj tuberkuloze, dok je prethodnih godina od ove zarazne bolesti registrovano jedan do dva slučaja godišnje. Tuberkuloza je izlečiva ukoliko se otkrije na vreme i adekvatno leči, ističu stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze koji je obeležen juče.

Vakcinacija, rana dijagnostika i adekvatno lečenje doprineli su smanjenju broja obolelih od tuberkuloze. Ovu zaraznu bolest izaziva bakterija tuberkuloze, a infekcija se prenosi putem vazduha. Može se javiti u bilo kom delu tela, ali najčešće se javlja u plućima.

Od tuberkuloze najčešće obolevaju osobe starije životne dobi i osobe muškog pola, kao i oni sa oslabljenim imunitetom. Tuberkuloza je izlečiva ukoliko se otkrije na vreme i zato je važno da se osobe sa najčešćim simptomima ove bolesti neizostavno jave lekaru radi postavljanja tačne dijagnoze i započinjanja lečenja.

Uprkos tome što je tuberkuloza bolest koja se može sprečiti i izlečiti 1,5 miliona ljudi umre od ove zarazne bolesti svake godine.