Otvorene jaslice pri vrtiću „Marija Petković- Sunčica“

Pri vrtiću „Marija Petković- Sunčica“ Predškolske ustanove „Naša radost“ u petak su svečano otvorene jaslice u kojima ima mesta za 30 mališana.

Otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković- Sunčica“ je deo kapitalnog projekta hrvatske zajednice u Republici Srbiji pod nazivom „Rasti gde si posejan“ koji podrazumeva izgradnju, adaptaciju i rekonstrukciju 3 vrtića na hrvatskom jeziku u Srbiji. Ovaj projekat finansira Republika Hrvatska sa 960.000 evra.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov rekao je na otvaranju jaslica da su ovo ulaganja koja ostaju kao trajne vrednosti državi u kojoj Hrvati živ, te da su pripadnici hrvatske zajednice još jednom pokazali da su konstruktivni činilac unutar hrvatsko- srpskih odnosa.

Kako je istakla predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta, Jasna Vojnić, sam naziv projekta i dva velika drveta u vrtiću „simbolišu nam da svojim talentima očekujemo i podstičemo da naša deca rastu i doprinose zajednici gde su rođeni u Srbiji. Druga simbolika su tri Marije koje čuvaju ovaj vrtić- Marija Montesori, Marija Petković i Blažena Devica Marija“, rekla je Vojnić.

Časna sestra, Silvana Milan je podsetila da je u ovoj zgradi izgrađenoj 1930. godine otvoren prvi vrtić u Subotici, a da je Marija Petković svu svoju snagu i rad usmeravala na rad sa decom i porodicama jer je znala da je to najbitnije u životu.

Objekat „Marija Petković- Sunčica“ se prostire na oko 150 m2, uz dodatni objekat u dvorištu od oko 45 m2 i dvorište veličine 450 m2.