Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS – a

U Severnobačkom okrugu od pojave HIV infekcije, registrovane su 74 pozitivne osobe. Tokom prošle godine ukupno se testiralo 57 osoba, od kojih su dve bile HIV pozitivne, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Subotice povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Obeležavnjem Svetskog dana borbe protiv side podiže se svest o potrebi pravovremenog testiranja na virus HIV-a, ali i na smanjivanje stigme koju ova bolest nosi i sa kojom se svakodnevno suočavaju osobe koje znaju svoj HIV status. Predsednik udruženja za podršku osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om, “Stav +”, Boris Kovačić, ističe da se iz straha od diskriminacije mnogi ne odlučuju na testiranje. Lekovi koji se koriste u terapiji za lečenje ove infekcije, izuzetno su efikasni i omogućavaju kvalitetan život, navodi Kovačić.

Zahvaljujući savremenoj terapiji, HIV pozitivna osoba, sa ovom infekcijom može živeti, a da ne nikada ne uđe u poslednji stadijum – AIDS. Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u ZZJZ Subotica, smatra se da ne postoje rizične grupe, već isključivo rizično ponašanje.

U Zavodu za javno zdravlje Subotica vrši se besplatno testiranje na HIV svakog radnog dana tokom cele godine, a iz udruženja “Stav +” pozivaju sve da dođu na besplatno testiranje koje će se održati u subotu u prostorijama udruženja od 11 do 16 časova.