Svečana akademija povodom jubileja Dužijance

Povodom trostrukog jubileja Dužijance u Velikoj većnici Gradske kuće, sinoć je održana svečana akademija, u okviru koje su dodeljene zahvalnice, priznanja i statua Risara onima koji su proteklih godina dali veliki doprinos u organizaciji ove manifestacije.

Dužijanca se ove godine slavi u znaku tri jubileja, odnosno 50. godina od prve manifestacije Takmičenje risara, isto toliko godina od prve tzv. gradske dužijance, kao i četvrt veka otkako Dužijancu zajednički organizuju crkva i grad. Na svečanoj akademiji, koja je organizovana povodom tri značajna jubileja, dodeljene su nagrade, priznanja, plakete, zahvalnice i statue Risara onima koji su proteklih godina dali veliki doprinos u organizaciji ove tradicionalne manifestacije.

Predstavnik Ambasade Hrvatske Ivan Sabolić podsetio je da je Dužijanca manifestacija koja se nekada organizovala u znak zahvalnosti za žito, iako je zahvalnost bogu za plodove zemlje primarni razlog održavanja Dužijance, ova manifestacija danas ima poseban značaj jer čuva tradiciju od zaborava.

U sklopu kulturno-umetničkog programa sinoć je nastupio kvartet Subotičkog tamburaškog orkestra, a operska pevačica Alenka Ponjavić izvela je ariju iz opere „Dužijanca“. Na svečanosti je prikazan film „Jubileji dužijance“.