Proglašeni pobednici 25. Festivala evropskog filma Palić

Najbolji film 25. Festivala evropskog filma Palić je belgijsko-holandski film „Devojka“ Lukasa Donta, dok je nagrada za najbolju režiju dodeljena danskom filmu „Krtica“ Rasmusa Klostera Broa.

Po odluci Međumnarodnog žirija 25. Festivala evropskog filma Palić Zlatni toranj za najbolji film ovogodišnjeg festivala dodeljen je filmu „Devojka“ koji je po oceni žirija najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu. Film „Krtica“ dobitnik je nagrade Palićki toranj za najbolju režiju „za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima“.

Po odluci Žirija kritike FEDEORA- Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, jednosglasnom odlukom je za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“ proglašen mađarski film „Cvetna dolina“ Lasla Čuja koji prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu. Žiri glavnog takmičarkog programa, FIPRESCI je nagradu za najbolji film dodelio francuskom filmu „U ratu“ u režiji Stefana Brizea.

Organizatori Festivala zadovoljni su ovogodišnjim izdanjem Festivala na kojem je bilo prikazano više od 100 filmova u 12 selekcija sa preko 150 gostiju. Poruka organizatora je da bi trebalo poraditi na infrastrukturi Palića kako bi se upotpunio doživljaj gostiju i publike. Da bi publika mogla u potpunosti da uživa u pozornici na otvorenom trebalo bi zameniti klupe i klimatizovati salu na Velikoj terasi. Po najavi organizatora 26. Festival evropskog filma Palić počeće 20.jula 2019.godine.