Subotički poljoprivrednici prestali sa blokadom puteva

Subotički poljoprivrednici su prekinuli blokadu puteva. Traktori do daljeg ostaju parkirani pored Bikovačke petlje i u Starom Žedniku do narednog sastanka sa predstavnicima vlasti.

Predstavnici 4 udruženja poljoprivrednih proizvođača juče su imali sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković. Na sastanku je dogovoreno da poljoprivredni proizvođači prekinu blokade puteva, a da se pregovori oko zahteva paora nastave. Ostaje da poljoprivrednici iz svih udruženja odluče da li će prihvatiti predlog da na NIS-ovim pumpama toče plavi dizel sa agrokarticama po ceni od 179 din uz refakciju od 50 dinara, kao i na svim ostalim pumpama po regularnoj ceni uz refakciju 50 dinara u roku od dve nedelje.

Na sastanku u nedelju će biti reči o zahtevima paora za narednu godinu, najviše o isplati subvencija za poljoprivrednu proizvodnju za koju paori traže da bude 35.000 dinara po hektaru. Što se tiče zahteva od ove godine, na jučerašnjem sastanku je dogovoreno i da se neće plaćati odvodnjavanje za 3. i 4. kvartal ove godine, dok će od sledeće godine u potpunosti biti ukinuto plaćanje ove dažbine.

Kako navode iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica do daljeg traktori ostaju parkirani pored Bikovačke petlje i u Starom Žedniku, a odluku o daljim koracima doneće nakon narednog sastanka sa Vladom i sa predstavnicima svih udruženja poljoprivrednika.