Subotički biskup primio predsednika Skupštine AP Vojvodine

Subotički biskup mons. Slavko Večerin primio je danas u Domu biskupije predsednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, gospodina Ištvana Pastora.

Biskup Večerin i predsednik Pastor razmenili su mišljenja o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji i razgovarali o mogućnostima unapređivanja saradnje između pokrajinskih i lokalnih nivoa vlasti i Subotičke biskupije. Biskup Večerin je predsedniku Pastoru posebno zahvalio za posredovanje

oko velike materijalne podrške koju Mađarska, preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, izdvaja za obnovu subotičke katedrale, drugih crkava I realizaciju pastoralnih projekata. Zahvaljujući toj vrsti podrške u proteklim godinama obnovljeno je više crkava, izgrađeno nekoliko parohijskih dvorana, a realizovani su I mnogi pastoralno-edukativni projekti, i u više navrata je pružena podrška delovanju Malog semeništa i gimnazije „Paulinum“ u Subotici. Predsednik Pastor je podsetio na dobru saradnju vlasti na svim nivoima I institucija mađarske nacionalne manjine u Republici Srbiji sa Subotičkom biskupijom dok joj je mons. Janoš Penzeš bio na čelu, i izrazio je nadu da će se ta saradnja u skoroj budućnosti još unaprediti, navodi se u saopštenju Subotičke biskupije.