Opada broj obolelih, javljaju se post-kovid pacijenti

Opada pritisak na Kovid ambulantu Doma zdravlja gde kažu da je tokom prošle nedelje registrovano 284 novoobolelih Subotičana, dok je nedelju dana pre toga u istom periodu zabeleženo 396 novih slučajeva zaražavanja infekcijom kovid-19. Lekari ističu, da se u poslednjih nedelju dana na Odeljenje pulmologije Doma zdravlja javlja određeni broj pacijenata koji su preležali kovid-19 sa promenama na plućima.

Kako objašnjava dr Elizabeta Vrana, pulmolog i koordinatorka Kovid mbulante Doma zdravlja, u poslednjih nedelju dana javljaju im se pacijenti koji su preležali infekciju kovid-19 sa upalom pluća, a kojima su ostale promene na plućima i nakon izlečenja infekcije. Ovi pacijenti javljaju se u tzv “zelenu zonu” Doma zdravlja na pulmologiju.

Po rečima dr Vrane, terapiju u ovim slučajevima najčešće čine kortikosteroidi u vidu pumpice ili tablete i lekovi za podizanje imuniteta. Povlačenje promena na plućima je individualno kao i vreme koje je potrebno za izlečenje. Ono što je važno znati, je da rendgenološka slika kasni za kliničkom slikom, objašnjava dr Vrana, a pacijenti sa promenama na plućima nakon preležanog kovida moraju da miruju.

Kako objašnjava dr Vrana, lekari iz Kovid ambulante Doma zdravlja mesec ili dva nakon izlečenja pacijenata sa blažom kliničkom slikom koji su u kućnim uslovima lečeni od upale pluća, šalju se na pregled kod pulmologa u Dom zdravlja i zbog toga je važno da pacijenti sačuvaju sve rendgenske snimke kako bi stručnjaci mogli da isprate eventualne promene na plućima.

https://youtu.be/VNd-HhlOEnE