Socijalno-ekonomski savet 15. avgusta o minimalcu za 2022. godinu

Socijalno-ekonomski savet zakazao je sednicu za 15. avgust na kojoj će poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije izneti stavove o procentu povećanja minimalne mesečne zarade u 2022. godini, saznaje Beta.


Unija poslodavaca je ranije zastupala stav da minimalna zarada koja sada iznosi oko 32.000 dinara može da bude povećana u skladu sa privrednim rastom, a da za više od toga država mora da poveća neoporezivu osnovicu i time preuzme na sebe deo troška.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre mesec dana je saopštio da minimalac ne sme da bude manji od 300 evra, a pre nekoliko dana da će biti 35.022 dinara, odnosno da će biti povećan nešto više od devet odsto.

Reprezentativni sindikati – UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije zalažu se da minimalna zarada bude toliko povećana da može bar da namiri troškove minimalne potrošačke korpe od oko 40.000 dinara.

Pregovori o povećanju minimalne cene rada uglavnom počinju sredinom avgusta da bi odluka bila doneta do 15. septembra.


Minimalnu cenu rada za narednu godinu dogovaraju reprezentativni sindikati, Vlada Srbije i Unija poslodavaca, a ako se ne postigne dogovor, „minimalac“, prema Zakonu radu, određuje Vlada Srbije.