Školske ekskurzije i proslave biće organizovane uz poštavanje epidemioloških mera

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će uputiti dopise školama u vezi sa realizacijom nastave u prirodi, ekskurzija i proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja, na osnovu odluke Vlade Srbije i preporuka Kriznog štaba.

Krizni štab je doneo preporuke da su planirane ekskurzije i nastave u prirodi dozvoljene i da ih škole mogu realizovati.

Potrebno je da se poštuju sve mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije.

Takođe, neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih školskih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi.

Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole.

Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto.

Ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Srbije.

Proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera.

Organizacija proslave završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja regulisana je Zakonom, pri čemu škola može da organizuje ovaj događaj u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave.

Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima, ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika, dodaje se u saopštenju.