Rodna politika u Subotici

U Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak Poverenice za zaštitu ravnopravnosti na kojem se govorilo o različitim primerima iz prakse u načinu dostizanja uravnotežene zastupljenosti polova u različitim lokalnim sredinama na teritoriji Vojvodine.

Konsultativni sastanaka i prva fokus grupa na temu primene Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije 1325: Žene, mir, bezbednost u gradovima i opštinama u Srbiji- lokalni mehanizmi, održana je u Plavoj sali Gradske kuće. Sastanku su prisustvovali predstavnici izvršne vlasti iz lokalnih samouprava u AP Vojvodini, članice Gradskih veća, lica zadužena za rodnu ravnopravnost u lokalnim samoupravama, te članice ženskih odborničkih grupa.

Grad Subotica je u prethodnih nekoliko godina napravio značajne pomake po pitanju učešća žena u procesu odlučivanja, izjavila je sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović. Ona je istakla da je veći broj žena u Kabinetu gradonačelnika, većina članica Gradskog veća su žene što ranije nije bio slučaj, a veći je broj pripradnica ženskog pola i u sekretarijatima.

Kako je istakla Stevanović, grad sprovodi odgovornu i aktivnu rodnu politiku koja se između ostalog ogleda i kroz oblasti omladinske politike, obrazovanja, kulture, socijalne zaštite i ostvarivanje prava nacionalnih manjina.