Regionalna deponija otvorila četiri Reciklažna centra

Regionalna deponija Subotica otvorila je danas Reciklažni centar za upravljanje otpadom na više lokacija – centralnom kompleksu u Bikovu i na transfer stanicama u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli. Centar je namenjen za sakupljanje, privremeno skladištenje i dalji tretman otpada iz domaćinstava.

Građani od danas otpad iz domaćinstava besplatno mogu odložiti i u Reciklažni centar u Bačkoj Topoli i centralnom kompleksu Regionalne deponije u Bikovu. Prema rečima nadležnih u objektu se vrši i primarna selekcija i dodaju da postoji i limit za određene vrtse otpada, kao što je građevinski.

Iz Opštine Bačka Topola otvaranje Reciklažnog centra smatraju izuzetno važnim jer će se ovim načinom odlaganja smanjiti količina otpada koja završi na deponijama. Dodaju da do kraja godine planiraju da započnu i sa selektivnim sakupljanjem otpada u domaćinstvima.

Uvođenjem plave kante na Paliću Subotica je ove godine započela sa selektivnim sakupljanjem otpada, a u narednom periodu će se proširiti i na ceo grad. Nadležni kažu da će se raditi i na pronalaženju još nekoliko lokacija za ovakav tip centara.

Preko 60 odsto otpada završi u Regionalnoj deponiji, a ove godine očekuju da će u kompleks u Bikovu pristići između 50.000 i 52.000 tona otpada.