Raste broj korisnika novih nikotinskih proizvoda među mladima

Nacionalni dan bez duvana ove godine obeležava se pod sloganom “365 dana bez duvana!”. Ovom temom skreće se pažnja na značaj prevencije upotrebe, kao i izlaganja dimu i aeroslolu duvanskih i nikotinskih proizvoda zbog štetnih posledica po zdravlje, poručili su stručnjaci.

Po rečima lekara posebno brine podatak da raste broj korisnika novih proizvoda među mladima. Prema rezulatatima istraživanja o ponašanju dece školskog uzrasta u Srbiji iz 2022. godine, deca još u osnovnoj školi započinju sa ekperimentisanjem. U 7. razredu 17 odsto dečaka i 20 odsto devojčica probali su elektronsku cigaretu, a u 1. razredu srednje škole čak 31 odsto dečaka i 30 odsto devojčica.

Strčnjaci upozoravaju da ne postoje bezbedni niti “manje štetni” duvanski i nikotinski proizvodi, bezbedan način i nivo korišćenja duvanskih i nikotinskih proizvoda, kao ni siguran nivo izlaganja njihovom dimu, odnosno, aerosolu.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana i ove godine Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje raspisao je likovni konkurs za osnovce, a najboljima su uručeni i prigodni pokloni. U partnerstvu sa Domom zdravlja, gradskom organizacijom Crvenog krsta i Apotekom Subotica sutra će biti organizovana Akcija provere zdravlja za korisnike Narodne kuhinje i prihvatilišta, kao i edukativna radionica za srednjoškolce.