Rast cena energenata i sirovina ključni izazov za privredu

Rastući troškovi proizvodnje zbog visokih cena energenata na svetskom tržištu, ali i drugih sirovina i repromaterijala, najveći su izazovi pred kojima se nalazi privreda Srbije u godini kada se Evropa i svet suočavaju sa globalnom krizom najvećom od Drugog svetskog rata, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Navodi se da je anketa PKS među privrednicima pokazala da su, uprkos neizvesnostima, oni umereni optimisti i očekuju stabilne poslovne prilike u drugom kvartalu 2022. godine, isti ili veći promet i izvoz, kao i stabilnu zaposlenost.

Precizira se da blizu 40 odsto anketiranih očekuje nepromenjen promet, svega 12 procenata smanjenje, ali zabrinjava podatak da su troškovi inputa povećani kod 83 odsto ispitanika u odnosu na kraj 2021. godine.

Dodaje se da je oko 63 procenta anketiranih povećalo cene gotovih proizvoda ili usluga, dok 36 odsto ispitanika nije imalo promene u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

PKS navodi da privrednici u pogledu kretanja izvoza pokazuju izraženi optimizam za drugi kvartal 2022. godine, jer 43 odsto njih očekuje rast međukvartalnog izvoza i to u proseku za 23 odsto, a 44 procenta nepromenjen nivo izvoznih aktivnost.

Od ukupnog broja anketiranih, 75 odsto raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a najviše problema sa likvidnošću ima sektor elektronskih komunikacija.

Anketa pokazuje da je zaposlenost stabilna, 87 procenata anketiranih je održalo ili povećalo broj radnika, a čak 95 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom periodu, navodi PKS.