20 godina postojanja odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole

Odsek za tradicionalno pevanje Muzičke škole ove godine obeležava 20 godina postojanja.

Mirela Vereš je učenica 3. razreda Srednje muzičke škole na Odseku za tradicionalno pevanje. Mirela je odabrala ovaj smer jer voli da peva tradicionalnu muziku i želi da da svoj doprinos očuvanju tradicije. Uprkos tome što je potrebno uložiti dosta znanja i truda kako bi se na pravi način iznela neka tradicionalna pesma, Mirela kaže da je odabrala pravi smer u Muzičkoj školi i ima želju da nastavi svoje školovanje u istom pravcu.

Odsek za tradicionalno pevanje u subotičkoj Muzičkoj školi osnovan je školske 2001/2002. godine na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku, a njegovi osnivači su tadašnji direktor ove ustanove Balaž Piri-Ištvan i profesorka Sibila Mora Meznerič. Ove godine Odsek za tradicionalno pevanje obeležava 20 godina postojanja, a u protekle dve decenije kroz ovaj odsek u Muzičkoj školi prošlo je više od 200 učenika i u osnovnoj i u srednjoj školi.

U čast obeležavanja dve decenije postojanja Odseka za tradicionalno pevanje tokom dana će u Muzičkoj školi biti održane prezentacije Akademije umetnosti u Novom Sadu- Katedre za etnomuzikologiju, kao i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu- Katedre za etnomuzikologiju i etnokoreologiju , kao i master klas profesorke Sanje Ranković. Sutra će takođe biti održan masterklas mađarskog tradicionalnog pevanja, a kruna obeležavanja jubileja 20 godina postojanja Odseka za tradicionalno pevanje će biti koncert u Velikoj većnici Gradske kuće koji će biti održan sutra od 19 časova. Na koncertu će nastuoiti bivši i sadašnji učenici ovog odseka, kao i gosti iz Muzičke škole “Mokranjac” iz Beograda i Dukai banda iz Subotice.