Prvi Festival mentalnog zdravlja u Subotici do 20. oktobra

Stopa suicida u 2021. godini bila je najviša u Severnobačkom okrugu i iznosila je 29,1 na 100.000 stanovnika, pokazuju podaci na Svetski dan mentalnog zdravlja. Sa ciljem pokretanja važnih društvenih tema i preispitivanja položaja mentalnog zdravlja u našem društvu, od danas do 20. oktobra, u Subotici se održava Festival mentalnog zdravlja.

Procene pokazuju da je porast anksioznih i depresivnih poremećaja iznosio više od 25 odsto tokom prve godine pandemije. U isto vreme, usluge mentalnog zdravlja su ozbiljno poremećene i jaz u lečenju stanja mentalnog zdravlja se povećao. U Srbiji 4,3 odsto stanovnika pokazuje simptome depresije, svaki deveti stanovnik je ocenio socijalnu podršku kao slabu, dok 4 odsto stanovnika nije ostvarilo zaštitu mentalnog zdravlje zbog finansijskih razloga, navodi dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Stigma i diskriminacija i dalje predstavljaju značajnu prepreku socijalnom uključivanju i pristupu pravoj zdravstvenoj zaštiti. Zato je, kako objašnjava dr Tamaš Takač, potrebno otvoreno pričati o mentalnim poremećajima.

Sa ciljem pokretanja važnih društvenih tema i preispitivanja položaja mentalnog zdravlja u našem društvu, od danas do 20. oktobra, u Subotici se održava Festival mentalnog zdravlja “Kultura i mentalno zdravlje”, u okviru kojeg će se održati brojne tribine, okrugli stolovi, radionice, interaktivna predavanja, kao i razni kulturni događaji.

Festival mentalnog zdravlja se ove godine prvi put obeležava u Subotici, a u Novom Sadu sedmi put. Organizator aktivnosti je Institut za javno zdravlje Vojvodine, Zavod za javno zdravlje Subotica, udruženje građana “Psihoartis“, Centar za lični razvoj “Spektrum” i brojne druge partnerske ustanove i organizacije.