“Istupi za dojenje-edukuj i podrži”

Povodom obeležavanja Nacionalne nedelje promocije dojenja, u organizaciji Doma zdravlja u subotu je u atrijumu biznis centra “Galerija” održan program namenjen trudnicama, majkama i deci. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja glasi “Istupi za dojenje-edukuj i podrži”, a ima za cilj da ukaže na značaj podrške okoline majkama koje doje.

Cilj druženja, koje je drugu godinu održano u organizaciji Patronažne službe Doma zdravlja je da se pruži podrška ženama da doje. Istraživanje je pokazalo da pored podrške patronažnih sestara, najveću podršku i pomoć dojiljama mogu pružiti žene koje su imale pozitivno iskustvo u dojenju. Jedna od njih je i naša sugrađanka, Sandra Cvejić, majka šestogodišnjeg dečaka i šestomesečne devojčice, koja je govoreći o svom pozitivnom iskustvu pokušala da pomogne i drugim majkama da istraju u dojenju.

Stručnjaci ističu da dojenje predstavlja najjednostavniji i najzdraviji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Iako je majčino mleko najbolja hrana i potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života najnovija istraživanja, koje je sprovela Patronažna služba Doma zdravlja, pokazuju da duže od godinu dana doji samo 20 odsto majki u Severnobačkom okrugu.

Najupornije i najpredanije dojilje nagrađene su simboličnim darovima, a za decu stariju od 2 godine bio je organizovan zabavni program u igraonici u okviru ovog prostora.