Prosvetni radnici protiv nasilja u školama

Pojedini zaposleni u subotičkim školama sutra će u potpunosti obustaviti nastavu, neki neće održati 1. čas u prvoj i drugoj smeni, neki će skratiti časove na 30 minuta, dok će se u nekim školama nastava odvijati redovno. Na ovaj način zaposleni u prosveti žele da poruče da se nasilje u školama dešava i da ga treba najstrožije sankcionisati.

Zaposleni u školama u Subotici, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine sutra će na različite načine pružiti podršku svojoj koleginici iz Trstenika čiji je slučaj uzburkao javnost, tražeći adekvatniji odgovor na nasilje prema učenicima i nastavnicima od svih uključenih u ovu problematiku na svim nivoima vlasti.

Kako ističe naša sagovornica, u subotičkim školama situacija je različita po pitanju toga na koji način će pružiti svoju podršku koleginici koja je doživela nasilje kao i učenicima koji ga trpe. Ona ističe da se ni u jednoj školi čiji su zaposleni članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine zaposleni nisu izjasnili za kompletnu obustavu rada.

Iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine ističu da se ne radi o štrajku prosvetnih radnika, već o obustavi nastave i to po Zakonu o bezbednosti na radu koji omogućava zaposlenima da obustave rad ukoliko smatraju da im je ugrožena bezbednost.