Prošao pik sedmog talasa infekcije kovid-19

Po rečima stručnjaka, pik sedmog talasa epidemije infekcije kovid-19 je iza nas, ali postoji bojazan da će povratkom dece u školske klupe doći do povećanja broja obolelih.

Epidemiološka situacija oboljenja kovid-19 u našem gradu je i dalje nepovoljna. Sedmi talas epidemije i dalje traje, a trenutno su aktuelni sojevi kovida: omikron i njegove dve podvarijante: BA4 i BA5. U našem gradu je trenutno registrovano 498 obolelih od korona virusa.

Kako objašnjava dr Bohucki, vraćanjem đaka u škole, stvaraju se epidemiološki nepovoljni uslovi, budući da nošenje maski u zatvorenom prostoru nije obavezno, te predviđa da će u narednom periodu doći do povećanja broja obolelih. U isto vreme, po njegovim rečima, ohrabruje podatak da ni iz jednog dela sveta ne stižu informacije o novim mutacijama virusa.

Najbolje mere prevencije protiv onfekcije kovid-19 predstvaljaju vakcinacija i nošenje maske, ali budući da je zainteresovanost za vakcinaciju niska, a nošenje maske obavezno samo u zdravstvenim ustanovama i u ustanovama za smeštaj starijih lica, stručnjaci preporučuju nespecifične mere zaštite pšoput provetravanja prostorija, češćeg pranja ruku i slično.