Počeo 21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Izložbom Mije Mandića o ambijentalnoj arhitekturi bunjevačkih salaša juče je u Galeriji Otvorenog univerziteta otvoren 21. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva.

Mijo Mandić je diplomirani inženjer arhitekture koji je na izložbi pod nazivom “Vrata sunca” prikazao ambijentalnu arhitekturu bunjevačkih salaša. Posetioci izložbe imaju priliku da na slikama autora vide kako je izgledao raspored salaša- njegove osnovne zgrade za stanovanje, kao i raspored ekonomskih objekata poput kokošinjca. Po rečima autora izložbe, zanimljivo je to da su i kokošinjac kao i paorska peć u obliku bunje, a bunje su neolitske građevine koje su se očuvale do danas.

Dvadeset i prvo izdanje Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva će u 3 dana trajanja prikazati bunjevačko nasleđe kroz građevine, tribinu posvećenu godišnjici i jubileju bačkih Bunjevaca i kroz upoznavanje sa istorijom ovaj put predstvaljanjem Langolene kroz mjuzikl.

Festival će svečano biti zatvoren u četvrtak 8. septembra mjuziklom “Bunjevačka svetska slava- Langolena” za koju scenario i režiju potpisuje Kata Kuntić. Mjuzikl će biti izveden na sceni Jadran narodnog pozorišta od 20 časova.