Program zapošljavanja mladih – prilika za plaćenu praksu

Od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, 20 odsto čine mladi do 30 godina, a glavni razlozi nezaposlenosti u ovoj populaciji jesu nedostatak radne prakse i iskustva, rečeno je tokom predstavljanja programa “Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse”.

Ideja programa koji sprovodi UNICEF, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pod nazivom “Unapređenje zapošljivosti kroz radne prakse”, jeste podrška mladima, kako bi se lakše povezali sa potencijalnim poslodavcima. Cilj jeste da do kraja 2022. godine 2.000 mladih u 500 kompanija širom Srbije dobije priliku za obavljanje plaćene radne prakse.

Tokom predstavljanja programa, bilo je reči i o radnoj praksi iz ugla poslodavaca. Jedna od kompanija koja mladima bez radnog iskustva pruža priliku za usavršavanje jeste “Infostud”, jer kako ističu, donose novu energiju, ideje i inicijative.

Glavni razlozi nezaposlenosti u populaciji mladih do 30 godina jesu nedostatak radne prakse i iskustva, rekla je Tijana Kerleta iz Nacionalne službe za zapošljavanje Subotica.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mladi do 30 godina starosti čine 20,3 odsto nezaposlenih od ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica u AP Vojvodini, od čega su 54,6 odsto žene, dok je 10,7 odsto mladih nezaposleno u populaciji do 24 godine.