Prirodna oaza porodice Veljković

Prirodna oaza na Kelebiji u vlasništvu porodice Veljković okuplja nekoliko generacija ove porodice koja zajedničkim snagama neguje prostrani vrt, voćnjak i baštu.

Prelep vrt, uređen sa mnogo ljubavi već 46 godina neguju Marika i Tomislav Veljković zajedno sa svojom decom Biljanom I Blagojem. Marika objašnjava da je imanje u vlasništvu njene porodice gotovo 6 decenija, te da je od malih nogu sa svojim roditeljima vodila brigu o biljnim vrstama u ovoj bašti, a da je to prenela i na svoju decu. U porodici Veljković svako ima svoje zaduženje kada je reč o održavanju bašte, voćnjaka i vinograda, a Marikina ljubav i zaduženje je cveće. Kako kaže,svaku prvu jutarnju kafu ispija pričajući i pevajući cveću.

Tomislav Veljković nadgleda sve radove oko biljaka kojih ima više stotina na ovom imanju. Najveću radost oseća kada vidi kako njegove 4 unuke uživaju u prirodnoj aozi koju su on i supruga stvorili isključivo svojim radom.

Od malih nogu su i Blagoje i Biljana naučili da uz svoje roditelje vode računa o svom cveću i biljkama koje krase ovo imanje. Svakod od njih ima svoje zaduženje kako bi trava uvek bila pokošena, živa ograda podšišana, drveće orezano i kako bi svaka vrsta bila odnegovana na pravilan način. Blagoje i Biljana ističu da nije lako uskladiti posao, porodicu i rad u vrtu, ali da se vremena uvek nađe jer posle toga sledi uživanje u prelepoj prirodi.

Bašta porodice Veljković više puta je osvajala nagrade za najlepšu baštu, kako u gradu, tako i u državi.