Prinosi ove godine manji od očekivanog

Žetva ječma je okončana, a ostvareni prosečni prinos je oko 5 tona po hektaru. Žetva uljane repice započeta je krajem prošle nedelje i do sada je požnjeveno oko 25 odsto površina, dok se početak žetve pšenice očekuje krajem ove nedelje, kažu iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe.

Iako je na Danu polja stanje izgledalo mnogo bolje, kiše i bolesti uzele su svoj danak ove godine, te će prinosi biti manji od očekivanog. To je vidljivo kod uljane repice, gde je očekivani prosečni prinos oko 2.900 do 3.000 kilograma po hektaru, što je za 10 do 15 odsto manje od očekivanog. Stručnjaci kažu da je seme sitno kao prošle godine i da pored očekivanja da će biti bolje naliveno, zbog bolesti stabljike potpunog nalivanja nije bilo. Prinosi će biti manji i kod pšenice – 5,5 do 6 tona po hektaru, a glavni uzročnik smanjenja je fuzarioza klasa.

I ječam je pretrpeo dosta štete ove godine i to od glodara, kaže sagovornik. Mnogi poljoprivrednici žalili su da su im miševi i voluharice destkovali prinose ječma.

Do kraja nedelje očekuje se da će u subotičkom ataru započeti i žetva pšenice, kažu iz PSSS.