Predstavljen program podrške preduzetnicima

Regionalna razvojna agencija “Panonreg” predstavila je danas programe podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima za koje je ukupno opredeljeno 450 miliona dinara. Javne pozive za ove programe objavilo je Ministarstvo privrede početkom februara.

Programe sprovode Ministarstvo privrede i Fond za razvoj, a predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda. Bespovratna sredstva, u zavisnosti od programa, iznose 20 i 30 odsto, odnosno 35 odsto za mlade i žene preduzetnice, rekla je Ljubica Mesaroš, zamenica direktora “Panonrega”.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000 dinara. Iznos ulaganja za pravna lica i preduzetnike je 30, odnosno 35 odsto, sa rokom otplate do 5 godina, kamatom do 2 odsto i grejs periodom do jedne godine, kažu iz “Panonrega”.

Regionalna razvojna agencija “Panoreg” pruža besplatne obuke i savetodavne usluge sa izradom poslovnog plana pri prijavi kod Fonda za razvoj. Takođe, dvodnevna obuka za početnike u poslovanju i za nezaposlena lica koja žele da koriste program za samozapošljavanje održače se u četvrtak i petak u sali 212 na Otvorenom univerzitetu sa početkom od 10 časova.