Predstavljanje rezultata ankete na temu „Koliko znaš o trgovini ljudima“

U poslednjih godinu i po dana u Višem javnom tužilaštvu u Subotici vode se 3 predmeta za krivično delo trgovine ljudima, rečeno je uoči obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. U Plavoj sali Gradske kući Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima povodom obeležavanja ovog datuma, organizovao je predstavljanje rezultata ankete učenika OŠ “Sečenji Ištvan” na temu trgovine ljudima.

OŠ “Sečenji Ištvan” jedna je od najvećih subotičkih osnovnih škola, a dodatna činjenica da se teritotorijalno nalaze blizu granice podstakla je zaposlene u ovoj školi da posebnu pažnju obrate na temu trgovine ljudima. Tokom cele godine u školi se sprovodi program za učenike svih razreda sa ciljem da im pomogne da prepozanju određene opasne situacije. Osim sa decom, na ovu temu radi se i sa roditeljima i nastavnicima jer, po rečima direktorke ove škole Vesne Vajs, jedino tako mogu biti sigurni da je učinjeno sve na prevenciji. Danas su u Plavoj sali Gradske kuće prezentovani rezultati ankete učenika od 5-8. razreda OŠ “Sečenji Ištvan” na temu: koliko znaš o trgovini ljudima, a rezultati su zadovoljavajući.

borbu protiv trgovine ljudima današnju aktivnost u Plavoj sali organizovao je uoči obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obeležava u nedelju 18. oktobra. Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta “Od opasnosti do sigurnosti” koji se realizuje uz podršku UG “Atina” iz Beograda i Međunarodnog komiteta spasa. Druga aktivnost koja će biti organizovana povodom obeležavanja ovog datuma biće održana naredne nedelje u utorak u 12 časova u prostorijama Crvenog krsta kada će biti održana online konferencija posvećena slučaju radne eksploatacije tzv. Slučaj “Azerbejdžan”.

Zamenik višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Subotici, Branislav Rankov, rekao je da je u poslednjih godinu i po dana u našem gradu nadležno tužilaštvo imalo 3 predmeta za krivično delo trgovine ljudima. Jedan predmet je pravosnažno okončan osuđujućom presudom na 5 godina zatvora, za drugi predmet se očekuje donošenje prvostepene presude u narednih mesec dana, a u 3. predmetu je juče započeta istraga.

Za krivično delo trgovina ljudima u našem zakonu, ukoliko je žrtva trgovine ljudima maloletno lice zaprećena je kazna od 5-15 godina zatvora, a ukoliko je žrtva odrasla osoba 3-12 godina zatvora. Za ovo krivično delo u Krivičnom zakoniku je eksplicitno navedeno da kazna ne može da se ublažava.