Praznična trpeza

Mnogi naši sugrađani katoličke veroispovesti iskoristili su prepodne, kako bi kupili sveže namirnice za pripremanje posne trpeze za Badnje veče. Praznična trpeza u mnogim domovima, biće svečano uređena, a na njoj će se naći neizostavne namirnice poput ribe,meda i posnog pasulja. Danas se u mnogim domovima priprema posna hrana, pa tako i kod domaćina Josipa Stpića. Naš sugrađanin, došao je na pijacu kako bi kupio ono što je još potrebno,te kako bi supruga mogla da završi pripreme za Badnje veče. Ovom prilikom rekao je šta se to u domu Stipića priprema i nalazi na prazničnoj trpezi, tradicija se poštuje, pa su tako med i orasi neizostavan deo svečane trpeze. Redovi ispred radnji i tezgi na pijaci nisu izostali ni ove godine, a cene posnih namirnica nisu se menjale za praznike,kako kažu prodavci na pijaci. Ljudi kupuju otprilike istu količinu robe u poslednjih nekoliko godina. Prema rečima prodavaca u poslednjih nedelju dana kupovina je povećana, a ne samo danas. Cene posnih namirnica kada je u pitanju voće i orašasti plodovi, kreću se od 400 dinara za kilogram suvih šljiva, 600 dinara za kilogram suve smokve, dok se cena oraha kreće od 800 pa do 1100 dinara. Kada je riba u pitanju cena živog šarana je 410 dinara,dok je za oslić potrebno izdvojiti 369 dinara.