Potrebno zaštititi stoku tokom hladnijih dana

Iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe podsećaju farmere da je vreme da se odrade pripreme za boravak i ishranu stoke u zimskom periodu. Savetuju da se ishrana poveća po grlu i ističu da je glavi preduslov za držanje životinja u hladnim danima čist, topao i suv prostor.

Zbog suše koja je poslednjih godina zahvatila naše područje bilo je teško obezbediti životinjama kvalitetnu ishranu tokom čitave godine. Kako stoka troši više energije za održavanje telesne temperature tokom zime, stručnjaci preporučuju odgajivačima da, pored koncentrovane hrane, što više primenjuju senažu i silažu, osim kod mladih grla do 250 kilograma, koja u ishrani ne smeju imati silažu. Preporuka je i uvrstiti kvalitetno seno, naročito kod krava muzara, a ukoliko su steone ili pred telenje, najbolji izbor je livadsko seno.

Osim ishrane, stoci je tokom zime potrebno prilagoditi i prostor u kojem boravi. Štala ne sme da prokišnjava, a jedna od bitnih stvari je i čista prostirka. Takođe, potrebno je izolovati spoljne zidove objekta i obezbediti kubaturu prostora i protok vazduha, ali stoka ne sme biti izložena promaji, napominju stručnjaci.

Iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe kažu da se životinjama treba omogućiti da izlaze iz štale po volji, ukoliko imaju ispuste.