Porodiljsko odsustvo koristi oko 300 očeva u Srbiji

Naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta ili popularnije, porodiljsko bolovanje, danas koristi otprilike 300 očeva, piše portal Kamatica.
Kako je za Kamaticu rečeno u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oni ne vode evidenciju da li to pravo koristi majka, otac, usvojitelj, staratelj ili hranitelj deteta, iako je evidentno da pravo uglavnom koristi majka deteta. Istraživanje Instituta za društvenu teoriju, koje je rađeno pre desetak godina, 2007. godine, na teritoriji cele Srbije, pokazuje da je tada samo 17 očeva iskoristilo ovu mogućnost, što pokazuje da je u odnosu na pre desetak godina taj broj danas višestruko veći. Porodiljsko bolovanje očevi mogu da „preuzmu“ od majki kad beba napuni tri meseca, a do tada samo majke mogu da ga koriste.
Dokumenta koja otac prilaže da bi otvorio porodiljsko bolovanje su skoro ista koje prilaže i majka, uz jedan izuzetak jer je njima potreban „sporazum u pisanoj formi između njega i supruge o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta“. Kako je navelo ministarstvo, odluku o tome ko će biti na porodiljskom odsustvu mame i tate mogu da menjaju jednom, a onda i još jednom ali samo iz opravdanog razloga.