субота , 28 маја 2022
Naslovna / Društvo / Poljoprivrednicima je ove godine na raspolaganju veliki broj konkursa

Poljoprivrednicima je ove godine na raspolaganju veliki broj konkursa

Poljoprivrednicima je ove godine na raspolaganju veliki broj konkursa za dodelu podsticajnih sredstava iz različitih izvora, samo ih iz državne kase ima oko 40.

Postoji i čitav set mera iz Programa razvoja konkurentne poljoprivrede sa Svetskom bankom i IPARD 2, pisu Novosti.

Kako je rekao Marko Kesić, direktor Uprave za agrarna plaćanja, u toku su dva vrlo popularna poziva za investicije u fizičku imovinu primarnih poljoprivrednih proizvođača u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Javni poziv je oglašen 4. januara i traje do kraja februra. Poljoprivrednici mogu konkurisati za nabavku nove mehanizacije u biljnoj proizvodnji, u sektorima voća, povrća i žitarica.

– Podsticaji su u visini od 50 odsto vrednosti projekta, a maksimalan iznos koji može biti dodeljen je 800.000 dinara – kazao je Kesić.

– Minimalna investicija je 65.000 dinara.

Proizvođači mesa, mleka i pčelari imaju iste uslove konkurisanja. Od države mogu da dobiju do 65 procenata vrednosti investicije, ukoliko su u područjima sa otežanim uslovima rada.

Raspisan je i javni poziv za drugi krug podsticaja sa Svetskom bankom za ulaganja u imovinu stočara, za male i srednje proizvođače. Tu novac mogu da dobiju za gradnju objekata, farmi, kupuju opremu, mehanizaciju, a mogu da konkurišu i za traktore.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2022, a rok za podnošenje prijava je od danas do 23. februara. Ove subvencije namenjene su za primarnu stočarsku proizvodnju.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Grad izdaje u zakup 25 poslovnih prostora

Grad Subotica objavio je oglas o davanju u zakup poslovnih prostora na ukupno 25 lokacija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.