Polaganjem venaca obeležen Dan borca

Povodom Dana borca na Spomeniku žrtvama fašizma, kao i na spomeniku „Njihovoj vernosti“, položeni su venci i odata je počast stradalim žrtvama u borbi protiv fašizma, odnosno žrtvama ratova iz devedesetih. Vence su, između ostalih, položili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković, predstavnici SUBNOR-a, te Jevrejske opštine.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsetio je da je moderna Evropa, u kakvoj danas živimo, nastala na temeljima borbe protiv fažizma. Takođe, dodao je da je u borbi za slobodu učestvovalo i puno naših sugrađana, te da su svi u obavezi da poštuju njihovu žrtvu. Napomenuo je da će lokalna samouprava i u budućnosti učestvovati u obeležavanju velikih istorijskih praznika.

Dužni smo da slobodu koju su nam preci omogućili čuvamo na sve moguće načine, poručuju iz SUBNOR-a, i podsećaju da su svi u obavezi da poštuju žrtve ratova.

Za vreme 2. Sv. rata stradalo je 1 700 000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, od čega je 8000 bilo iz Subotice. Iz SUBNOR-a podsećaju da je to veliki broj, te da su građani Subotice dali veliki doprinos u borbi protiv najvećeg zla-fažizma.