Pojačana kontrola zabrane paljenja na otvorenom

Od 277 intervencija na požarima ovog leta čak 200 su bili požari na otvorenom prostoru, a iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ne pale otpad i biljne ostatke jer će u ovom periodu biti pojačan nadzor na terenu. Paljenje biljnih ostataka i otpada je zakonom zabranjeno, a kazne se kreću od 10-50.000 dinara.

U toku je sezona poljoprivrednih i baštenskih radova, a pojedini sugrađani još uvek imaju naviku spaljivanja biljnog i drugog otpada. Iz sektora za vanredne situacije podsećaju da je spaljivanje biljnih ostataka i smeća zakonom zabranjeno i kažnjivo, a da ova vrsta loženja vatre na otvoren može ugroziti i ljudske živote.

Pred nama je i grejna sezona, a Sektor za vanredne situacije apeluje na sugrađane da redovno čiste i pregledaju dimnjake, te da zovu nadležno preduzeće zbog ovog posla kako bi pred početak loženja sve bilo ispravno.U toku prošle grejne sezone vatrogasci su intervenisali 50 puta zbog požara na dimnjacima, ali ove vrste požara lako i brzo se šire, pa je presudno održavanje dimovodnih kanala.

Kazna za splajivanje biljnih ostataka i smeća na otvorenom je 10.000 dinara, dok se loženje vatre u šumi i u pojasu od 200 m kažnjava od 10-50.000 dinara.