Brojne blagodeti žetvenih ostataka za zemljište

Žetveni ostaci sadrže veliki broj hranjivih materija i njihovim unošenjem zemljište se priprema za naredni usev kome služe kao biljna hrana, ističu stručnjaci.

Po rečima stručnjaka iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Subotica, subotički poljoprivredni proizvođači uvideli su blagodeti koje mogu imati od žetvenih ostataka, te nema namernog spaljivanja strnjike na najvećem broju njiva. Žetveni ostaci sadrže oko 25% azota, 30% fosfora i oko 70% kalijuma, te se njihovim unošenjem u zemlju unose hranjive materije za naredni usev. Spaljivanjem se u potpunosti gubi azot te je potrebno pojačano đubrenje u narednoj godini.

Stručnjaci savetuju zaoravanje žetvenih ostataka što pre nakon žetve kada ima dovoljno vlage u zemljištu da bi započeo proces mineralizacije. Savetuje se i dodavanje azota u zemlju jer kada se žetveni ostaci zaoru, a ne doda se azot, pšenica u jesenjem delu porasta neće imati dovoljno azota na raspolaganju.

Učestalim spaljivanjem se narušava struktura zemljišta i ono postaje podložnije eroziji, remeti se biološka ravnoteža i ugrožava agroekosistem, a dodatno se narušava i kvalitet vazduha.