Počinje prijavljivanje za program Moja prva plata

Prijavljivanje kandidata za program „Moja prva plata” počinje danas i traje do 8. novembra, a nezaposlenima je na raspolaganju oko 8.500 poslodavaca koji su ispunili uslove javnog poziva, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.
On je naveo da su poslodavci, čiji izbor takođe počinje danas i traje do 15. novembra, iskazali interesovanje za oko 22.000 nezaposlenih što je, kako kaže, mnogo više nego što se očekivalo.
Martinović je kazao da su najtraženiji profili u prerađivačkoj industriji, trgovini, administraciji, a zabeležena je velika tražnja u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, a od konkretnih zanimanja traže se bravari, zavarivači, elektrotehničari, mašinski inženjeri, ali i lekari, medicinske sestre, socijalni radnici, trgovci, knjigovođe, komercijalisti, računovođe…
„Nešto ispod 30 odsto je interesovanje za visoku stručnu spremu, a najviše je za nezaposlene sa srednjom školom”, rekao je Martinović.
Dodao je da nezaposleni mogu da konkurišu kod više poslodavaca i da nije ograničen broj pozicija na koje mogu da apliciraju.
Naveo je da će do kraja novembra biti definisan krug poslodavaca i nezaposlenih lica, a da će do sredine decembra biti zaključeni ugovori.
Podsetio je da praksa traje devet meseci, ali da je cilj da se lica zaposle, a ne samo da se edukuju.
Kandidati sa srednjom školom će od NSZ tokom prakse dobijati naknadu od 20.000dinara, dok će oni sa visokom stručnom spremom dobijati 24.000 dinara.