Počelo prijavljivanje za prekvalifikacije u IT sektoru

Prijavljivanje za prekvalifikacije u IT sektoru počelo je danas i trajaće do 22. jula, a otvoreno je 775 mesta za buduće prekvalifikante u 10 gradova širom Srbije, izjavio je Tanjugu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Ministarstvo poziva sve zainteresovane građane koji su registrovani kod Nacionalne službe za zapošljavanje da se prijave od 9. do 22. jula za prekvalfikacije putem sajta www.itobuke.rs
Otvoreno je 775 mesta za buduće prekvalifikante u 10 gradova širom Srbije. Programi će trajati između 250 i 400 časova, nakon čega sledi praksa od 20 radnih dana u IT kompaniji“, objasnio je Đorđević.
On je napomenuo da Vlada Srbije nastavlja program prekvalifikacija za IT koji je pokrenut 2017. godine i da je cilj programa da kandidati nauče dovoljno da postanu programeri početnici.
Prema ministrovim rečima, program pomaže rešavanju nedostatka radne snage u IT sektoru, koji je jedan od najbrže rastućih sektora u ekonomiji Srbije.
Svi prijavljeni kandidati će proći prvi krug selekcije kroz online testiranje koje će biti sprovedeno u avgustu, dok će finalni izbor kandidata vršiti izvođači obuka.
Posle prve faze prekvalifikacija, naveo je Đorđević, više od 30 odsto učesnika zaposlilo se na IT pozicijama sa prosečnom početnom platom od oko 45.000 dinara.
„Još 700 kandidata završava drugu fazu prekvalfikacija u julu i avgustu, a nekoliko desetina se već zaposlilo. Javna nabavka za izvođače obuka je otvoren do 16. jula, dok je javna nabavka za izvođače testiranja kandidata otvorena do 13. jula. U septembru će biti otvoren poziv za prekvalifikacije za IT za zaposlene“, zaključio je ministar Đorđević.