Počela sezona cvetanja ambrozije

Počela je sezona cvetanja ambrozije, ali je koncentracija polenovih zrna ove biljke u vazduhu još uvek u umerenoj koncentraciji, a do kraja ove nedelje može se očekivati njihov porast, ističu iz Zavoda za javno zdravlje.

Nalazimo se na početku glavne sezone cvetanja ambrozije, korovske biljke koja ima izuzetno alergena svojstva. Prema poslednjim dostupnim podacima iz Zavoda za javno zdravlje, u vazduhu se beleži do 30 polenovih zrna ove biljke po m3, što znači da još nije premašila granicu umerene koncentracije. Međutim, stručnjaci ističu da nas očekuje svakodnevni porast polenovih zrna ambrozije u vazduhu.

Osim ambrozije, u vazduhu se beleži polen još nekoliko biljnih vrsta, i to: koprive, konoplje, bokvice, pelina. Od navedenih vrsta, najjača alergena svojstva ima pelin koji se beleži u izuzetno niskim koncentracijama u vazduhu.

Iz Zavoda za javno zdravlje podsećaju da su prošle godine merili najniže dnevne koncentracije polena ambrozije u vazduhu otkada se rade ova merenja, a pretpostavka je da su uzrok tome vremenske prilike, koje su slične i ove godine.