Petra Savić jedina u Vojvodini osvojila šest diploma na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti

Petra Savić, učenica je sedmog razreda Osnovne škole „Hunjadi Janoš” iz Čantavira i jedini je đak u Vojvodini koji je osvojio sva tri nivoa takmičenja iz gramatike i isto toliko iz književnosti. Planira da učestvuje i sledeće godine na takmičenjima i to ne samo iz srpskog jezika, već i iz matematike.

Talentovana i marljiva Petra Savić iz Čantavira na takmičenja ide od petog razreda. Izuzetne uspehe niže iz matematike i geografije, a ubedljivo najbolje iz srpskog jezika i književnosti. Petra nije samo vrsni poznavalac gramatike, ona od trećeg razreda piše pesme, a vešto određuje književne rodove i vrstu. Kaže, književnost je za nju više od takmičenja, ona je ispunjava i čini srećnom. Govori još nemački i engleski, mađarski razume, a ima želju da nauči još italijanski, francuski ili španski.

Nagrade je osvojila na opštinskim, okružnim, kao i republičkim takmičenjima, treće mesto u Tršiću i treće mesto u Sremskim Karlovcima. Jedina je učenica u Vojvodini koja je osvojila šest diploma na takmičenjima i srpskog jezika i književnosti, a kako ističe Petrina profesorka srpskog jezika i književnosti, Katarina Faćol, izuzetno je inspirativno raditi sa takvom decom, a Petra je pored talenta pokazala i veliku odgovornost, istrajnost i upornost.

Petra i naredne godine planira da se oproba na takmičenjima i to ne samo iz srpskog jezika, već i iz matematike. Dodaje da po završetku osnovne škole obrazovanje želi da nastavi u Gimnaziji u Subotici.