Opao broj dece zaštićene MMR vakcinom

 

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuju da je opao broj dece zaštićene MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja.

Prema tim podacima, tokom prošle godine u Srbiji je MMR vakcinom vakcinisano 81 odsto mališana, a u Vojvodini 89 odsto. MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života, a kada je u pitanju revakcinacija ona je sprovedena 91,1 odsto u celoj zemlji. Prema rečima lekara, za kolektivni imunitet, potrebno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva, a čak 80 odsto okruga od 25 u našoj zemlji, nije imalo potrebni procenat vakcinisanih da bi se smatrali zaštićenim. Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava da je važno da se u vrtićima sprovede imunizacija.

„Opasnost od epidemije se povećava sa smanjenjem imunizacije, pa ako ostavimo stvari ovakvim kakve jesu, postoji veliki rizik da boginje koje su nedavno u Rumuniji odnele 23 života, na jesen stignu i kod nas. Kada se pojave infekcije, najopasnije je da uđu u vrtiće jer ako se deca ne vakcinišu rizik se povećava 10 puta“, tvrdi Kon.