Održana tribina „Dvadeset godina od bitke za Paštrik“ u Subotici

Pripadnici herojske 549.motorizovane brigade časno i pošteno su odradili svoj posao tokom odbrane Republike Srbije za vreme Nato agresije, poručio je brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, na tribini “Dvadeset godina od bitke za Paštrik”.
Bitka na Paštriku jedna je od borbi koje su se dogodile u toku Nato bombardovanja SR Jugoslavije. Predrag Tot, tada mladić od 19 godina i vojnik 549.motorizovane brigade, zajedno sa saborcima doprineo je u odbrani naše zemlje tokom pokušaja kopnene invazije neprijatelja na teritoriju Kosova i Metohije. Kako navodi, bitno je da se događaji iz 1999-te godine ne zaborave.
Pripadnici 549. motorizovane brigade hrabro su branili svoju zemlju, gde neprijateljski napadi iako snažni, nisu uspeli da razbiju snage naše vojske i pređu granicu. Bitka za Paštrik trajala je od 26.maja do 14. juna, 26 pripadnika brigade izgubilo je život, a 126 je ranjeno. U bici na Paštriku neprijatelj je uveo i strategijsku avijaciju, a ni jedan dan nije protekao bez borbe.
Veoma je značajno da se ove bitke pamte kao i borci, koji su kada je to bilo najteže uspeli da odbrane svoju zemlju. Na taj način omogućili su budućim generacijama da i one doprinesu očuvanju, ali i napretku naše zemlje, poručio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković.
Na tribini su govorili i bivši komandant 549.motorizovane brigade general- major u penziji, Božidar Delić kao i Albert Avdijev, ruski dobrovoljac. Dokumentarni film “Ratne priče sa Paštrika” biće emitovan 26.maja kada se obeležava početak borbe na Paštriku, a knjiga “Bitka za Paštrik – sećanje učesnika 1999” sedmi je deo edicije “Ratnik” u kojoj su sabrana sećanja učesnika borbi za Paštrik tokom agresije NATO-a 1999. godine.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime