Održana radionica o organskoj proizvodnji

U okviru projekta “Razvoj inovativnih metoda organske ratarske proizvodnje u cilju veće klimatske neutralnosti poljoprivrede” održana je radionica na poljoprivrednoj Bio farmi “Mamužić” u Ljutovu.

Josip Mamužić organskom proizvodnjom se bavi od 2003. godine. U sertifikovanom organskom statusu trenutno ima 6 hektara. Bavljenje nekonvencionalnom proizvodnjom nije lako, potrebno je dosta radne snage, a veoma je bitan i odnos sa vlasnicima susednih parcela, kaže Josip i dodaje da je najteže uzgajati povrtarske biljne vrste.

Bio farma “Mamužić” ogledno je dobro, kaže dr Vladimir Filipović iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić”. Tokom radionice, čiji je domaćin upravo ovo poljoprivredno gazdinstvo i ostali proizvođači mogli su čuti nešto više o metodama koje povećavaju klimatsku neutralnost poljoprivrede, a koje farma “Mamužić” već primenjuje.

Na teritoriji čitave Srbije pod organskom proizvodnjom je o,5 odsto površina, sa tendencijom rasta. Najzastupljenija je ratarska, povrtarska i voćarska organska proizvodnja, rekao je dr Vladan Ugrenović, viši saradnik Instituta za zemljište. U sklopu projekta “Razvoj inovativnih metoda organske ratarske proizvodnje u cilju veće klimatske neutralnosti poljoprivrede” Bio farma “Mamužić” jedna je od dva lokaliteta u našoj državi na kojoj se obavljaju merenja, uzorkovanja i analize, a jedan od ciljeva jeste da se ova farma obelezi kao ugljenična farma, što bi omogućilo i realizovanje obuka na ovu temu.

Organizator radionice je Institut za zemljište, Beograd, u saradnji sa Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje “Serbia organika” i Institutom sa ekonomiku poljoprivrede, Bograd, a projekat finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.