U Subotici ima 135 registrovanih donora matičnih ćelija

U Subotici trenutno ima 135 donora matičnih ćelija, dok u čitavoj državi ima svega 10.500. Da bi pacijenti koji obole od hematoloških bolesti mogli da pronađu donora u Srbiji, taj broj bi trebao da bude oko 100.000, rečeno je povodom Međunarodnog dana donora.

I ovogodišnji Nacionalni Dan donora dočekujemo sa malim brojem urađenih transplantacija i sa velikim brojem pacijenata koji čekaju organ kao jedini lek. Kako objašnjava Melinda Tot Demek, glavna sestra Doma zdravlja Subotica, svi smo potencijalni davaoci organa i veoma je bitno da naše okruženje zna našu želju, odnosno, da li želimo ili ne da budemo davaoci organa u slučaju moždane smrti.

Kada je reč o donaciji matičnih ćelija, sagovornica navodi podatak da u Subotici trenutno ima 135 registrovanih donora matičnih ćelija, dok Registar davalaca matičnih ćelija u Srbiji broji svega 10.500 donora. Taj broj je nedovoljan za sve pacijente kojima su za ozdravljenje potrebne matične ćelije. Potencijalni donori matičnih ćelija mogu se prijaviti u Opštu bolnicu Subotica na odeljenju za trasfuziologiju, a sama procedura je brza i bezbolna, ističe Melinda.

Nacionalni dan donora obeležava se 7. juna.