Održana prva sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske

Na Paliću je održana prva sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak, premijerka Ana Brnabić i premijer Mađarske Viktor Orban, kao i članovi vlada dve zemlje. Nakon sednice potpisan je niz sporazuma, a predsednik Vučić rekao je da je danas napravljen istorijski korak.

Potpisani su sporazumi iz sfere migracija, sporazum o izgradnji gasovoda Srbija-Mađarska, dogovor o zaštiti tajnih podataka, plan rada o stručnoj pomoći za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, poljoprivredni sporazumi, sporazumi o unapređenju putne infrastrukture, sporazum o elektronskoj razmeni podataka i sporazumi iz oblasti bezbednosti i odbrane. Aleksandar Vučić je rekao da je danas napravljen strateški iskorak između Srbije i Mađarske i posebno zahvalio mađarskim prijateljima na pomoći u oblasti energetike. Tom prilikom istakao je i da je posebno važno istinsko poverenje koje postoji između nas.

Predsednica Mađarske Katalin Novak, rekla je da je ovo zlatno doba odnosa između Srbije i Mađarske. Radi se o dva naroda koja su suverena i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate, istakla je predsednica i navela da je formirano 12 radnih grupa, od kojih očekuju da postignu rezultate.

U obraćanju medijima nakon sednice, premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je ovo istorijski dan i da su naši narodi danas bliži nego ikada. Napomenula je da će Vlada predano i marljivo raditi na daljem unapređenju saradnje dveju zemalja. Podsetila je i da je prva zajedniča sednica dve vlade održana 2014. godine.

Ovo je 31. susret sa predsednikom Vučićem, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban i naveo da se prijateljstvo u politici postiže samo tvrdokornim radom. Orban je kazao i da je Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana.

Tokom susreta bilo je reči i o teškoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prethodni članak
Sledeći članak