Održana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomen kompleks „Ptica slomljenih krila“ na Senćanskom groblju, juče je odata počast nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine.

Na prostoru nekadašnje ciglane pored Senćanskog groblja u masovnoj grobnici nazvanoj „parcela 44“ počiva 1167 žrtava, koji su bez suđenja, streljani pod optužbom da su bili na strani okupatora.

Komemorativni skup počeo je minutom ćutanja povodom smrti Ištvana Pastora, predsednika Skupštine AP Vojvodine i predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, na čiju inicijativu je oformljena Mešovita mađarsko-srpska komisija nakon čega su žrtve rehabilitovane na državnom nivou

Vence su položili predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor, pomoćnik gradonačelnika, Marko Marić, načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov, predstavnici Ambasade Mađarske u Beogradu, kao i predstavnici nacionalnih saveta mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine, Jevrejske opštine Subotica, kao i predstavnici brojnih udruženja i organizacija.

Takođe, juče je u Bajmoku, na Spomen groblju kod Bagrema, održano sećanje na nedužne žrtve stradale 2. novembra 1944. godine, a komemorativni skupovi održani su i na Velikom groblju u Čantaviru i na Kelebiji. U crkvi Svetog Jurja na Senćanskom putu održan je pomen nevinim žrtvama iz 1944/45. godine.