Održana centralna proslava Dužijance

U katedravli sv. Terezije Avilske, juce je održana centralna svečanost Dužijance. Ova manifestacija, koja predstavlja zahvalu bogu za plodove žetve, u našem gradu ima tradiciju staru više od 100 godina.

Tradicionalno, hleb od novog žita gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu predali su bandaš i bandašica. Ove godine u toj ulozi našli su se Ana Ivanković Radak i Luka Gabrić.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istakao je da je Dužijanca vremenom postala mnogo više od narodnog običaja, i dodao da je izvesno bi pojačana promocija Dužijance doprinela širenju turističke ponude u našem gradu, tim pre što bismo imali šta da pokažemo. Takođe, gradonačelnik je poručio da će lokalna samouprava nastaviti da podržava Dužijancu.

Iz Organizacionig odbora „Dužijanca 2017.“ podsećaju da ova manifestacija ima dve dimenzije, duhovnu jer predstavlja zahvalu bogu za plodove žetve, ali i tradicionalnu jer čuva od zaborava običaje koji su se nekada praktikovali na salašima. Dužijanca ima potencijal da traje još dugo, poručuju organizatori.