Zabeležen rast potrošnje električne energije

 

Ukupna potrošnja električne energije kupaca „Elektroprivrede Srbije“ na području Subotice tokom juna i jula ove godine bila je na nivou potrošnje u istom periodu 2016, dok je u prvih 10 dana avgusta zabeležen rast potrošnje, poručuju iz EPS-a za YU ECO televiziju. U junu je na području Subotice potrošeno 89 miliona kilovat sati, što je za 0,11 odsto više nego 2016. godine, dok je u julu potrošeno 94,3 miliona kilovat-sati što je rast od 0,52 odsto. Tokom prvih 10 dana avgusta potrošnja je dostigla 31,4 miliona kilovat-sati, što je za 11,57 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Elektroprivreda Srbije obezbedila je stabilno snabdevanje električnom energijom domaćinstava i privrede u Srbiji tokom tropskih dana. 

Leto u Srbiji do sada obeležila su četiri toplotna talasa, a tropske temperature i veća upotreba klima uređaja tokom pojedinih dana povećale su potrošnju električne energije. Rekord u potrošnji električne energije tokom letnjeg perioda oboren je 11. jula kada su kupci EPS-a potrošili 89 miliona-kilovat sati u jednom danu, isto koliko i korisnici na području Subotice tokom celog juna.

Kod pojedinačnih kupaca, upotreba klima uređaja u stanu može značajno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju. Na primer, visoko energetski efikasan klima uređaj troši u proseku 1 kWh električne energije za jedan sat rada. U plavoj zoni po višoj tarifi to košta 8,76 dinara bez uračunatog PDV-a i akcize. Za 12 sati rada račun raste na 105,12 dinara, a na mesečnom nivou na 3.153,6 dinara. Kada se uračunaju akciza i PDV, ukupan trošak zbog rashlađivanje premašuje 4.000 dinara.