Održan stručni skup posvećen podsticajima za razvoj preduzetništva

U prostorijama Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga održan je stručni skup posvećen podsticajima za razvoj preduzetništva u našoj zemlji. Na skupu su predstavljeni programi podrške Republike Srbije namenjeni privrednicima u ovoj godini.

Na današnjem skupu privrednicima je ukazano na tzv. de minimis državnu pomoć. Naime, preduzetnici mogu povući u 3 fiskalne godine po raznim osnovama do 23 miliona dinara, odnosno oko 200.000 evra.

Fokus današnjeg skupa bio je na konkretnim programima Ministarstva privrede koji se realizuju preko Fonda za razvoj. U pitannju su programi za start up projekte i programi koji se realizuju preko Razvojne agencije Srbije. Fond za razvoj ove godine je sa Ministarstvom privrede opredelio 500 miliona dinara bespovratnih sredstava. Konkurs je otvoren do kraja 2019. godine, odnosno do utroška sredstava, a namena ulaganja kredita su investiciona koja podraztumevaju gradnju, nadogradnju i kupovinu objekata i opreme za razvojne projekte, dok za start-up kredite nije moguća kupovina objekata, ali jeste nadogradnja i rekonstrukcija, kao i kupovina opreme.

Regionalna razvojna agencija privrednicima pruža pomoć kroz edukacije i kontrolu pre i nakon dobijanja kredita. Direktor Regionalne razvojne agnecije “Panonreg” Subotica, Milan Maličević pozvao je privrednike iz našeg okruga da u većem broju koriste državne podsticaje.

Kako je na skupu rečeno iz godine u godinu povećava se iznos bespovratnih sredstava što govori o povećanom broju zahteva privrednika. Dok je za ovu godinu opredeljeno 500 miliona dinara za bespovratna sredstva, u prošloj godini za ovu namenu izdvojeno je 327, a u 2017. godini 302 miliona dinara.