Održan sastanak sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača

Ukoliko u narednih nekoliko dana ne stigne poziv za razgovor od Vlade, predstavnici sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača spremni su opet da izađu na ulice, zaključak je sastanka koji je sinoć održan u Subotici.

U Subotici je sinoć održan sastanak poljoprivrednih proizvođača kojem su prisustvovali predstavnici Udruženja „Inicijativa za opstanak poljoprivrenika“, „Savez Banata“, Udruženje „Aradac“ umesto „Stiga“, „Naše mleko“, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Adranii Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice. Ovih 7 udruženja sastalo se kako bi usaglasili stavove pred očekivani sastanak u Vladi. Kako objašnjava predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Miroslav Matković pre 2 nedelje na sastanku sa predstavnicima Vlade u Kisaču dogovoreno je da će novi sastanak biti održan tokom ove sedmice, a ukoliko poziv ne stigne u narednim danima poljoprivrednici su spremni da opet blokiraju puteve. Oni traže i da znaju koja će sve udruženja biti pozvana na sastanak budući da stavovi udruženja nisu usaglašeni.

Poljoprivrednici okupljeni oko 7 udruženja poljoprivrednih proizvođača koji su se sinoć sastali traže da Vlada izda saopštenje da niko od učesnika novembarskih protesta neće biti kažnjen, što je obećano na ranijim sastancima, međutim tog saopštenja još uvek nema. Još uvek postoje i nejasnoće oko pojedinih uslova koje su poljoprivrednici zahtevali, koji se između ostalog tiču isplate subvencija.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni ni ponudom Vlade o refakciji koja podrazumeva da toče gorivo na pumpama po regularnoj ceni, a da potom dobijaju povrat dela akcize.