Održan sastanak Parlamenta privrednika RPK Subotica

Predstavnici Fonda za razvoj Srbije, Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije predstavili su u prostorijama Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga aktuelne programe. Prezentacija ovih programa održana je u okviru tematskog sastanka Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga u proširenom sastavu.

Iz Razvojne agencije Srbije predstavili su programe koji su na raspolagannju malim i srednjim preduzećima i investitorima koji su zainteresovani da investiraju u lokalnu samoupravu. Otvorena su tri konkursa sa rokom do utroška sredstava. Dva konkursa namenjena su malim i srednjim preduzećima i to za opremanje i konkurs za razvoj konkurentnosti internacionacionalizacije malih i srednjih preduzeća. Treći konkurs namenjen je za kompanije koje žele da investiraju odnosno da zapole radnike.

U Fondu za razvoj Republike Srbije trenutno su aktuelna 2 programa koja Fond realizuje sa Ministarstvom privrede. Jedan program namenjen je podsticanju razvojnih projekata, a namenjen je mikro preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima sa maksimalnim iznosom bespovratnih sredstava do 12,5 miliona dinara, odnosno 20%. Drugi program namenjen je start up kompanijama kod kojih je maksimalan iznos bespovratnih sredstava 30%, odnosno 1,8 miliona dinara. Programi su otvoreni do utroška sredstava odnosno, najkasnije do 31.decembra ove godine.

Po rečima predstavnika Privredne komore Srbije Bojana Stanića, zainteresovanost privrednika s obzirom na dodatnu tražnju, kako u zemlji tako i u inostranstvu za pristup finansijskim sredstvima i za informacije o tome kako se određeni proizvodi plasiraju i kakvo je stanje na određenim tržištima postoji.

Današnjem sastanku prisustvovali su članovi Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga u proširenom sastavu.